De "Centralen"


English

Nederlands


De verheerlijking van de oorlogs-alliantie tussen het Duitse Rijk, het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, het Ottomaanse Rijk (Turkije) en het Koninkrijk Bulgarije.


CePointro1.jpg (54017 bytes)

De Alliantie van de Centralen werd door Duitland en Oostenrijk omschreven als een "Bund", een verbintenis. Oostenrijk-Hongarije zette feitelijk aan tot de Eerste Wereldoorlog en was dan ook het eerste land dat ten strijde trok op 28 Juli 1914 met zijn oorlogsverklaring aan het Koninkrijk ServiŽ.

Het Duitse Rijk, dat een "Carte Blanche" had gegeven aan Oostenrijk-Hongarije met betrekking tot ServiŽ, verklaarde vervolgens tussen 1 en 4 Augustus 1914 in hoog tempo de oorlog aan Rusland, Frankrijk en BelgiŽ. Gedurende de eerste drie maanden van de oorlog vormden Duitsland en Oostenrijk-Hongarije samen de oorlogvoerende Centralen. Vanaf 1 Augustus tot begin November 1914 stond deze alliantie dan ook bekend als "der Zweibund", de Verbintenis van  Twee. Op 10 November 1914 werden zij versterkt door de toetreding van het Ottomaanse Rijk (Turkije) dat officieel ging deelnemen aan de vijandelijkheden tegen Rusland, Groot BrittanniŽ en Frankrijk. De alliantie werd "der Dreibund", de Verbintenis van Drie.

CePointro2.JPG (34950 bytes)

CePointro3.JPG (20918 bytes)

De Centralen kwamen op volle oorlogssterkte op 14 Oktober 1915 toen Bulgarije, denkend dat het zich aan de kant van de overwinnaars schaarde, ging deelnemen aan de oorlog tegen ServiŽ dat op dat moment in het noorden massaal werd aangevallen door Duitsland en Oostenrijk-Hongarije.  Derhalve werd de alliantie "der Vierbund", de Verbintenis van Vier. Dit zou zo blijven tot laat in 1918 toen de alliantie uiteen begon te vallen en de Centralen ieder op zijn beurt streefden naar een wapenstilstand en vrede.
Free counter and web stats

Home

Site Map